Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

savanyú káposzta meleg fermentálással

savanyú káposzta meleg fermentálással

Savanykás, roppanós, probiotikus káposzta

Készíts igazán finom, kellemesen sós, tökéletes ízű káposztát egyszerűen és gyorsan

Kiváló savanyúság, amelyet elkészíthetsz magas hőfokon savanyítva. Probiotikus, roppanós, leve higítás nélkül iható, pont kellemesen savanyú, nincs túlsózva. Olvass a termofil savanyításról itt

  • fejes káposztát választunk a piacon: kis-közepes, külső levelei zöldek, nem sárgulnak, épek. A legjobb savanyítani való káposzta lapos, és kevésbé tömör fajta. Ezt a fajtát nehéz beszerezni, kevesen termelik. Nagyon jó lesz a tömörebb kerek fajtából is!
  • külső, erősebb leveleit eldobjuk, negyedbe vágjuk, kivágjuk a torzsákat
  • legyaluljuk, vagy egy nagyobb késsel vékony szeletekre- szálasra vágjuk. A vastagabb levelek tövét szintén eldobjuk.
  • a gyalult káposztát megmérjük. Ezt a súlyt elosztjuk 65-tel. Ennyi jódmentes sóval alaposan összeforgatjuk, lefedjük, állni hagyjuk 1-2 órán át.
  • lábosba gyömöszöljük, és annyi vizet öntünk rá hogy éppen ellepje
  • első körben fűszerek nélkül érdemes kipróbálni, csak sózva. Aztán, ha szükségét érezzük jöhet bele babér, bors, borsikafű, kömény, torma, stb. ki mit szeret :)
  • fedővel lezárjuk, lassan melegíteni kezdjük, pár percenként átkeverjük
  • hőmérővel ellenőrizni szükséges, hogy mikor érjük el az ideális hőfokot a termofil savanyításhoz. Ez a hőfok 45-48°C, átkeverés után.
  • belekeverjük a zöldség fermentáló baktériumokat
  • elmosunk egy alkalmasnak tűnő befőttesüveget, és beleszedjük a 48°C-os káposztát
  • 1 napra dunsztba tesszük (paplan, párna, polifoam, termodoboz, stb.)
  • ezután hűtőszekrényben érjen tovább, még vagy 6 napig
  • hosszan eláll hűtőben, vagy más hűvös helyen

    Tálalás frissen őrölt borssal, köménnyel: 
Tartalomhoz tartozó címkék: -savanyúság