Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

parenyica házilag

parenyica házilag
Füstölt parenyica házilag

A parenyica szlovák eredetű tradicionális friss juhsajt. Hagyomány szerint a juh gomolyát néhány napig érlelték a pásztorok. Ezután kockára felvágták, majd gőz fölött megömlesztették, szalagokra nyújtották, és feltekerték. Kis sajtzsinórral átkötötték. A parenica elnevezés a parou - gőz (szlovák) szóból ered. Jelenleg parenyicák többsége tehéntejből készül, sokszor nem is a kézimunka igényes szalagnyújtás-feltekerés-füstölés módszerével, hanem formára préseléssel, és füstleves pácolással. Igazán finom parenyicákat piacokon lehet találni, mert a készítők hagyományos módszerrel készítik sajtjaikat, bár az eredeti juhtejes parenyicát keresve sem találni.