Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

növényi joghurtok házilag

növényi joghurtok házilag
Növényi tejek és krémek fermentálása joghurt baktériumokkal, állati tejtől mentesen.
(a képeken szójatejből alvasztott joghurt látható)

Joghurtosra fermentálhatunk "dobozos" növényi tejeket, gyümölcs és zöldségleveket. Olajos magvak, termények felhasználásával készített italokat, növényi masszákat. - ezernyi variációban készülhet az alapanyag amit aztán fermentálhatunk joghurtkultúrával. A baktériumok munkájához elsősorban szénhidrát, és megfelelő hőfok szükséges. Ha kedvezőek a körülmények a szaporodáshoz, akkor gyorsan dolgoznak, joghurtossá teszik a növényi tejet, masszát. A szénhidrátokból jórészt tejsav, enzimek, aromaanyagok és vitaminok is keletkeznek. Ettől a lé savanykás, joghurtos, aromás, vitamindús és tartós lesz. Probiotikus, mint minden étel-ital ami jó alapanyagokból fermentálódott megfelelő körülmények között.

A joghurtkultúrát pici langyos vízben érdemes feloldani, majd összekeverni a fermentálandó lével.  Az ideális joghurt fermentálási hőfok 43-48°C tartományba esik.  A savanyodás gyorsasága, és erőssége nagyon függ a hőfoktól, és a fermentálandó lé összetételétől. A több szénhidrátot tartalmazó joghurt-lében hamarabb szaporodnak a baktériumok, és több tejsavat tudnak termelni. Ettől az ital gyorsabban és erőteljesebben savanyodik. Magasabb hőfokon szintén sokkal gyorsabban zajlik a savanyodás, de ez sok paraméter függvénye is. Ezért érdemes kóstolással is ellenőrizni, hogy hol tart a joghurt, mikor válik számunkra leginkább élvezhetővé.

Elkészíthető így is: az alaplevet felmelegítve 46-48°C hőmérsékletre, majd a kultúra bekeverése után dunsztolva. (bebugyolálva, ételtermoszban, termodobozban, stb.) A hőfok azért ilyen magas, mert a kis mennyiségű joghurtlé minden átöntéssel, keveréssel, és a dunsztban is gyorsan veszti a hőt, mert kicsi a tömege. Érdemes ezért a 48°C körül indítani, akár 50°C-ig is felmehet az indító hőfok.

A kész joghurtos ital hosszan eláll hűtőszekrényben. Egészségi szempontból a 2-7. napokon a legjobb hatású.

szójatej joghurt

A növényi joghurtok állaga:

A tehéntejből készülő joghurtok készítése során a tej megalvad. A fermentáció közben termelődő savak úgy hatnak a tejben lévő fehérjékre, hogy azok láncolatot alkotva zárják magukba a tej többi összetevőjét, így alakul ki a joghurt sűrű, krémes állaga.
Hasonló alvadási folyamat a növényi tejekben nem lehetséges. A fermentációs folyamat lezajlik, a növényi tej joghurtossá fermentálható, de az állag szinte változatlan marad, mert nincs ami megalvadjon.
Vannak azért kivételek:

Fehérjedús, alvasztható növényi tejek
Az első ilyen jellegű próbálkozások azonnal eredményt hoztak. Őszintén szólva ezen magam is nagyon meglepődtem, mert a növényi tejek alvaszthatóságát (külön enzimek adagolása nélkül) nem tartottam valószínűnek. Sokáig halogatva a dolgot, vettem meg ez első szójatejet, és oltottam be joghurtnak, -hátha mégis kisül belőle valami. Leesett az állam, mert szépen megalvadt, igazán kellemes állagú joghurt vált belőle. Ezen felbuzdulva kezdtem keresni a bioboltok, és áruházak polcain a joghurt alvasztásra alkalmas italokat.
Ha szeretnél olyan joghurtot készíteni, ami magától megalvad, és igazán finom lesz, akkor legjobb, ha félreteszed a szójával kapcsolatos ellenérzéseidet, ha egyáltalán van benned ilyen. Nem voltam nagy barátja a szójának, ugyanazon okok miatt, amiért lehet, hogy te sem vagy az. Annak ellenére, hogy Ázsiában az egyik legfontosabb élelmiszer, mifelénk nem a legkedveltebb alapanyag. Nálam ez megváltozott, mert szójából könnyedén készíthető olyan joghurt, ami önmagában fogyasztható, desszert minőségű. Gyümölcsökkel, müzlivel, ivójoghurtnak, vagy akár görög krémjoghurtnak is hibátlan. (a joghurton túl készülhet belőle tofu, érlelt tofu, miso, tempeh és ezernyi más egészséges étel is.) Ha ezek után sem szeretnél szójával próbálkozni, azért van más lehetőség is.

Bolti, dobozos növényi italok amelyek megalvadnak joghurtosan:
Szójából készült italok közül a többség alkalmas. Olyat keress, ami legalább 7,5% - 8% szójatartalmú. Ez fehérjetartalomban 3 g /100ml-t jelent. A magasabb fehérjetartalmú italból sűrűbb állagú joghurt lesz. Próbáltam egy, a felirata szerint 14% szóját tartalmazó protein italból joghurtot csinálni. Eszméletlen finom puding sűrűségű desszert lett belőle. A szójatejek többsége hordoz egy kis vanília beütést, és a színük is kellemesen sárgás. (egyáltalán nem biztos, hogy a méregdrága bio finomabb is lenne, mint az olcsóbb társai, sőtt...)
csicseriborsóból származó ital felirata szerint borsó, vagy protein ital. Egy fajtát próbáltam ki, amit az Auchan-ban találtam.
Erről ezt írtam fel jegyzetbe: csicseritej joghurt, külön cukor hozzáadása nélkül alvadt. Kicsit kivált a víz, világos tejeskávé szín, elég jó állag. Hűtőben pár nap után veszti a vizet, sűrűsége megszűnik. 3 napon belül érdemes elfogyasztani.

Finom joghurt készülhet az önmagában is sűrűbb, krémes tejekből, mint amilyen némelyik kókusztej.

 

A nem alvasztható és önmagukban híg tejeket sűrítéssel lehet megfelelő állagúvá varázsolni.

Tartalomhoz tartozó címkék: - növényből fermentálva -joghurt