Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

lenfehérje, aquafaba lenmagból

lenfehérje, aquafaba lenmagból

Hogyan tudsz lenmagból lenfehérjét, azaz aquafabát készíteni egyszerűen

  Növényi fehérjére kerestem, amikor előbukkant egy recept arról, hogy hogyan lehet lenmagból tojásfehérje helyettesítőt készíteni. A lenfehérje küllemre, állagra, nyúlósságra, habbá verhetőségét tekintve összetéveszthető a tojásfehérjével. Belső értékei kiválóak, ami a rengeteg nyomelemet és ásványi anyagot illeti. Viszont kevésbé fehérje, mint inkább keményítő adja a tartását. Jóval kevesebb a fehérje benne, mint a tojásban. Ettől még lehet használni cukros sütikhez vagy habcsóknak. Szerintem pedig növényi sajtok és kencék kiváló összetevőjeként.

A aquafaba név a víz és bab szavak összeillesztéséből született: babvíz
Története néhány éves csupán, amikor is egy Goose Wohlt nevű pék a konzervben található bab levét, egy kreatív ötlettől vezérelve, megpróbálta tojásfehérje módjára felhasználni. Az ötlet bevált, 2015 óta terjed jobbnál jobb ételreceptek formájában.
Arra gondoltam, hogy érdemes volna növényi sajtokba is belekombinálni, mivel egészséges, fehérjedús, szelénben, és egyéb értékes ásványi anyagokban gazdag, és a sajtmasszát rugalmasabbá teszi.


Lenfehérje (lenvíz) készítése:

  • 30g lenmagot szűrőbe rakva alaposan leöblítem, átmosom
    (bármilyen lenmag jó, de aranysárga lenből picit sárgább, picit tartalmasabb lesz)
  • 350g vizet forrásig melegítek, beleöntöm a mosott lenmagot, és kis lángon melegítem tovább, néha keverem
  • 1 órán át fő, enyhén gyöngyöződve. Ezalatt sűrű főzet lesz belőle.
  • konyhai szűrőn átöntve a lábosban nyúlós len aqafaba, -pont olyan mint a tojásfehérje, -gyűlik össze
  • a szűrőben visszamaradó héjak a komposztot gazdagítják
    hűtőszekrényben kb 1 hétig áll el ebben a formájában.


    Növényi sajtkrém készítése kesu, tápióka, lenvíz felhasználásával, fermentálva
Tartalomhoz tartozó címkék: -sűrítés-állag