Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hummusz sárgaborsóból, termofil savanyítással

Hummusz sárgaborsóból, termofil savanyítással
Fermentált sárgaborsó humusz készítése házilag. Természetesen savanykás, tartós, probiotikus.
Csoda íze van, jobb mint az "eredeti"

  • 1/2 kg sárgaborsót szűrőbe öntve alaposan átmosunk, a hibás szemeket kidobáljuk
  • 1/2 kk szódabikarbónát szórunk a tetejére, és feleresztjük annyi vízzel, ami ellepi, keverjük, lefedjük
  • 1 napig áztatjuk, közben a vizet pótoljuk
  • leöntjük az áztatóvizet, szűrőben átmossuk a borsót
  • annyi friss vizet eresztünk rá, amennyi ellepi. Lassú tűzön puhára főzzük. A borsót az ujjaink között szétnyomva pépes kell hogy legyen.
  • szűrjük, a főzőléből félreteszünk
  • 0,7dl olívaolajjal összebotmixeljük krémesre. A főzőléből annyit felhasználunk, amennyit a krémesítés megkíván.
  • 1 gerezd fokhagymát egy nagyobb kés fokával megtörünk, 1 kk sót szórunk rá, és tovább pépesítjük.
  • 0,7 dl tahinit összekeverjük a sós fokhagymával. 1-2 evőkanál vízzel higítjuk, hogy könnyebb legyen elkeverni.
  • az egészet összekeverjük a krémes sárgaborsóval
  • hagyjuk lehűlni 48-50°C-ra
  • 1/2 adag zöldség savanyítót keverünk hozzá
  • befőttes üvegbe tesszük, lezárjuk (minél kevesebb a levegő, annál jobb)
  • dunsztba tesszük 12 órára
  • frissen őrölt borsot szórunk rá, elkeverjük
  • lapos tálra rendezzük, mintát húzunk bele, pici olívaolajjal fényesítjük a tetejét
  • pirított mandulával vagy fenyőmaggal, mentával, szumákkal díszítve tálaljuk
  • hűtőben jól eláll, mert a fermentálás tartósítja
Tartalomhoz tartozó címkék: -humusz -növényi krém