Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

acidofil joghurt

Acidofil joghurtok azok a joghurt-féleségek, ahol a fermentációban Lactobacillus Acidophilus baktériumok is dolgoznak. 

Többféle kombinációban is lehetséges felhasználni az acidofil törzset. Akár önmagukban, egytörzs kultúraként, vagy a hagyományos joghurt baktériumok kiegészítőjeként. Vagy a thermophilus törzs mellett második baktériumként.
Az acidofil joghurt általában savanykásabb, tejsavasabb, kevésbé aromás mint a hagyományos bolgár joghurt, mert az acidophilus baktérium savasabb közegben is képes szaporodni, ezért több tejsavat tud termelni. Az így készült joghurt is probiotikus.

Joghurt készítése ABT joghurt kapszulával:

Ha bolti tejből készül, akkor a tejet egy lábosban tudod felmelegíteni 42-44°C közé. A kapszula tartalmát 1 evőkanálnyi vízben érdemes előre feloldani, aztán a tejbe keverni. Ezután egy befőttesüvegbe átöntve, az üveget bezárva tudod dunsztba tenni. Dunszt gyanánt megteszi akár 1-2 párna, vagy paplan akár. A lényeg, hogy lassan hűljön a tej, mert a baktériumok így szeretnek dolgozni. A savanyodás és alvadás ideje 8-12 óra. 8 óra elteltével érdemes megkóstolni, hogy elegendően savanyú-e? A dunsztolás ideje erősen függ a hőfoktól, és attól, hogy mennyire savanykásan szereted a joghurtot.

Ha nyers tejből készül a joghurt, akkor a tejet hőkezelni szükséges, még a beoltás előtt. Felmelegítem a tejet 92-95°C-ra, hagyom 10 percig, aztán lehűtöm a beoltás hőfokára, ami ennél a joghurtnál 42-44°C. A többi megegyezik a bolti tejes készítéssel.
Ha növényi tejet szeretnél joghurtosra fermentálni, akkor itt találsz leírást hozzá

Tartalomhoz tartozó címkék: -joghurt